Hazai és brüsszeli források: Tippek és trükkök

Hazai és brüsszeli források: Tippek és trükkök

A H2020 ÍRÁS NEHÉZSÉGEI

2016. október 24. - Biotalentum Consulting

A központi brüsszeli finanszírozású projektek (H2020, COSME, 3rd Health Programme, stb.) felépítése nagyban különbözik a hazánkban meghirdetetett ún. Uniós projektektől (GINOP, VEKOP, stb.). Eltér nemcsak a kiírásban, szövegezésben, de a pályázati adatlapban, költségvetésben is. Ügyfeleink éppen ezért fordulnak hozzánk, hiszen több mint tíz éves brüsszeli pályázati tapasztalatunkkal ismerjük az alapvető szabályrendszert, a több száz oldalas dokumentációt, az elektronikus pályázatkezelési felületet. A legnagyobb nehézséget, partnereink visszajelzései alapján, éppen ezek okozzák: a kiadott útmutatók átolvasása, a nyelvezet (a teljes dokumentáció angol nyelvű) megértése sok időt és energiát vesz igénybe, amivel egy kisvállalkozás, vagy egy egyetem nem rendelkezik. Gyakori, hogy sokszor nem reálisan mérik fel a pályázók kapacitásaikat, a pályázat beadásával járó feladatokat, és a végén az addig befektetett idő, pénz nem térül meg, hiszen a pályázat hibásan vagy egyáltalán nem kerül beadásra. 

A központi finanszírozású pályázatok nagy többsége ma már két lépcsős: az első fázis során egy 10-15 oldalas pályázati anyaggal kell meggyőzni a bírálókat arról, hogy ötletünk kiváló, érdemes arra, hogy meghívják a második lépcsőbe: azaz, hogy elkészítsük a teljes pályázati anyagot, ami nagyjából 70 oldal. Ez témánk lényegesen több szempontú kibontását igényeli, ezen túlmenően arról is számot kell adni a pályázónak, hogy megfelelő tudással, és erőforrással rendelkezik ahhoz, hogy lemenedzseljen egy nemzetközi konzorciumot.

Amennyiben érdeklik a központi finanszírozású pályázatokban rejlő lehetőségek, forduljon hozzánk bizalommal!

Magyar finanszírozás is igényelhető a Horizont 2020 programhoz

Egy pályázatban való részvételnek nagyon sokszor akadálya a pénzhiány, különösen a kis- és középvállalkozások esetében. Hiába szeretnének részt venni nagyobb projektekben, kezdeményezésekben, ha nem állnak rendelkezésre a pályázat előkészítéséhez szükséges anyagi források. A Horizont 2020 program a KKV szektor számára is tartogat lehetőségeket. A magyarországi részvétel ösztönzését segíti elő az EU_KP_16 nevet viselő pályázat, mely magyar finanszírozás igénylésére ad lehetőséget a Horizont 2020 programban, valamint az EU egyéb kutatási, fejlesztési és innovációs közös programjaiban, illetve regionális együttműködéseiben való részvételhez.

Az anyagi források hiánya tehát nem lehet akadály többé, a jövőben az EU_KP_16 pályázatnak köszönhetően adott a háttér a csatlakozáshoz. Nem titkolt cél, hogy több magyar KKV képviseltesse magát a programokban, így a Horizont 2020-ban is. Cél továbbá, hogy a hazai pályázók hatékonyabban tudjanak nemzetközi forrásokat bevonni.57015414_m.jpg

Tovább

H2020: a kontinens globális versenyképességének növelése

A Horizont 2020 program minden eddiginél nagyobb, mintegy 79 milliárd eurós összeget fordíthat arra, hogy az Európa 2020 program részeként növelje Európa globális versenyképességét. A program főként három kezdeményezést érint: FP – Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogram; CIP – Versenyképességi és Innovációs Keretprogram; EIT – Európai Innovációs és Technológiai Intézet. Emellett ugyanakkor törekszik az egyszerűbb adminisztrációra, valamint az innováció-orientált szemléletre. A finanszírozás Brüsszelből jön, minden résztvevő ország annyit hasznosít, amennyit képes, a pályázatokat Brüsszelben bírálják el.

30700043_m.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása